Jak sprawdzić, czy kupiona przez nas ryba pochodzi z dobrego źródła?

Właściwości prozdrowotne rybiego mięsa są znane od dawna. Na sklepowych półkach mamy jednak ogromny wybór, a ryba rybie nierówna. Nie wszyscy producenci stosują zasady zrównoważonej hodowli, co sprawia, że mięso, do którego mamy dostęp, może znacznie różnić się pod względem jakości. Jak sprawdzić, czy kupiona przez nas ryba pochodzi z dobrego źródła? Wyjaśniamy na przykładzie popularnego na naszych stołach łososia!

Jakie warunki bytowe ryb sprzyjają zrównoważonej hodowli?

O jakości mięsa decydują standardy stosowane przez producentów. Ryby hodowlane mogą być niezwykle wartościowym pokarmem, pod warunkiem, że producent stosuje się do zasad zrównoważonej hodowli. Bardzo ważną rolę odgrywa karma, z której korzystają ryby i która powinna być bogata w składniki pochodzenia morskiego. Takimi założeniami kieruje się między innymi producent MOWI łosoś cieszący się dobrą opinia na polskim rynku. Dieta łososi jest oparta na zwyczajach żywieniowych dzikich krewnych. Ponadto, na hodowli nie powinien panować tłok, który przyczynia się do powstawania zbyt dużego stresu wśród ryb. Osobniki powinny rozwijać się naturalnie.

Dobre źródło, czyli więcej wartości odżywczych!

Zrównoważona hodowla przekłada się w prosty sposób na jakość rybiego mięsa. Łososie hodowane we wspomnianych warunkach cechują się o 20% większą zawartością bardzo cennych dla naszego organizmu niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 w ich mięsie. Ponadto są pokaźnym źródłem witamin D, B12 oraz E, a także niezwykle ważnych mikroelementów, w tym jodu i selenu.

MOWI łosoś, czyli łosoś z rodowodem

Dobre źródło ryb powinno być potwierdzone stosownymi certyfikatami, na przykład certyfikatem ASC prestiżowej organizacji Aquaculture Stewardship Council. Producent MOWI daje konsumentom jeszcze jedną unikatową możliwość. Na opakowaniach znajdziemy kod QR, dzięki któremu po odpowiednim przekierowaniu dokładnie poznajemy historię mięsa znajdującego się wewnątrz opakowania. Dowiemy się z niej między innymi o miejscu i czasie urodzenia konkretnego łososia, jego dorastaniu i czasie, w którym trafił na półkę. Przy okazji na odpowiedniej stronie można znaleźć kuchenne inspiracje dotyczące mięsa z łososia. To najwygodniejszy sposób sprawdzania, czy kupowana przez nas ryba pochodzi z dobrego źródła.

 

Dodaj komentarz