Roszponka – wartości odżywcze, właściwości zdrowotne i lecznicze oraz zastosowanie w kuchni

Roszponka to popularna roślina, która swoim wyglądem przypomina nieco sałatę. Jednak na tle innych sałat wyróżnia się przede wszystkim rozmiarem liści (bardzo małe),  a także szeregiem właściwości odżywczych oraz leczniczych.

Roszponka jest inaczej nazywana rapankułem, raszpanką lub rapotynką. Pod względem botanicznym nie należy do rodziny sałat, a przynależy do roślin kozłkowatych. W Polsce roszponka zaczęła być uprawiana na szeroką skalę z początkiem XX wieku – jednak jej właściwości korzystne dla zdrowia były znane już o wiele wcześniej.

Roszponka – wartości odżywcze

Roszponka zawiera od trzech do czterech razy więcej beta-karotenu oraz witaminy C niż najbardziej popularna w Polsce sałata siewna. 100 gram roszponki zawiera tylko 21 kcal, dlatego też roślina ta jest chętnie polecana dla osób na diecie. Wśród głównych witamin oraz minerałów, jakie zawiera roszponka wymienić można:

  • witamina C,
  • tiamina
  • ryboflawina,
  • witamina B6,
  • kwas foliowy,
  • witamina A,
  • wapń,
  • żelazo,
  • magnez,
  • fosfor,
  • potas,
  • sód,
  • cynk.

Włączenie do codziennej diety roszponki pozwala zapewnić optymalne uzupełnienie organizmu w niezbędne mu witaminy i minerały. Roszponka świetnie sprawdza się jako dodatek do kanapek (zamiast zwykłej sałaty), jako baza do sałatek, pizzy i wielu innych potraw.

Właściwości zdrowotne i lecznicze roszponki

Dzięki bardzo dużej zawartości beta-karotenu, czyli prowitaminy witaminy A, roszponka wspomaga funkcjonowanie wzroku, a także przyśpiesza opalanie. Dodatkowo dzięki zawartości tej prowitaminy chroni skórę przed starzeniem się oraz ma działanie odmładzające. Wiele badań wskazuje również, że dostarczanie organizmowi prowitaminy A ma działanie przeciwnowotworowe oraz zapobiegające chorobom serca.

Roszponka świetnie oczyszcza organizm ze zbędnych produktów przemiany materii, a także toksyn. Polecana jest również do odkwaszania organizmu. W tym celu najlepiej sprawdzają się przede wszystkim sałatki na bazie roszponki oraz koktajle przygotowane z jej wykorzystaniem w połączeniu np. z jarmużem, jabłkiem czy burakiem.

Roszponka wspiera pracę układu pokarmowego oraz dzięki temu pozytywnie wpływa na procesy trawienne. Roślina ta jest pomocna przede wszystkim przy uporczywych zaparciach – polecana jest jako naturalna alternatywa dla sztucznych leków. Roszponkę stosuje się również w takich schorzeniach jak wrzody żołądka czy dwunastnicy.

Roślina, jaką jest roszponka wykazuje bardzo silne działanie uspokajające, które jest wykorzystywane w leczeniu zaburzeń nerwicowych, problemach związanych z wiosennym przesileniem oraz przy dużej podatności na działanie stresu. Dodatkowo roszponka roszponka wspomaga także regenerację organizmu, redukuje niepokój i rozdrażnienie, a także pomaga na kłopoty ze snem.

Roszponka polecana jest dla chorych, którzy cierpią na dnę moczanową, ze względu na fakt,że z rośliny powstają małe ilości kwasu moczowego.

Roszponka – zastosowanie w kuchni

Roszponka jest coraz chętniej wykorzystywana w polskiej kuchni. Łatwo dostać ją w marketach oraz w sklepach spożywczych, coraz więcej osób decyduje się także na jej uprawę w przydomowych ogródkach.

Roszponka jest delikatna w smaku, ma subtelny orzechowy aromat. Świetnie sprawdza się jako baza lub dodatek do wielu potraw. Może być wykorzystywana między innymi w sałatkach (solo lub wraz z połączeniem innych sałat), jako dodatek do kanapek, jako składnik nadzienia warzywnego do mięsa czy do omletów lub pizzy. Roszponka idealnie sprawdza się w modnych koktajlach warzywno-owocowych i pożywnych smothie.

Dodaj komentarz