Właściwości lecznicze kurkumy

Po przyprawy z rodziny imbirowatych sięga obecnie coraz większa liczba osób, ponieważ dania z kuchni azjatyckiej zaczynają coraz częściej pojawiać się na naszych stołach. Jedną z ciekawszych przypraw, która powinna znaleźć się w każdej kuchni jest kurkuma, która znalazła dosyć szerokie zastosowanie nie tylko w świecie kulinarnym, ale również w medycynie naturalnej. Kurkuma swoje cenne dla zdrowia właściwości lecznicze zawdzięcza kurkuminie, czyli związkowi polifenolowemu wykazującemu właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Dlaczego jednak warto wprowadzić do swojego menu wspomnianą przyprawę?

Kurkuma wspomaga pracę mózgu
Jakiś czas temu zostały przeprowadzone badania, które potwierdziły wcześniejsze przypuszczenia, iż znajdujący się w tej przyprawie olejek eteryczny (tumeron) pomaga przyspieszyć procesy naprawcze w mózgu. Wspomniany związek wspomaga poprawę zaburzeń pamięci poprzez namnażanie się komórek nerwowych w mózgu. Badania nad właściwościami tumeronu trwają do dziś, a jeśli chodzi o przyszłość, to właśnie dzięki tej substancji możliwa będzie walka z objawami choroby Alzheimera.

Na wzmocnienie organizmu
Kurkuma to bardzo aromatyczna przyprawa, która w swoim składzie zawiera kurkuminę, czyli substancję wykazującą szereg cennych dla zdrowia właściwości leczniczych. To właśnie dzięki kurkuminie spożycie kurkumy przyczynia się do poprawy odporności organizmu, dlatego też po wspomnianą przyprawę warto sięgać nie tylko w okresie jesienno-zimowym, ale również przez cały rok w celach profilaktycznych.

Kurkuma i jej zastosowanie w kuchni
Kurkuma to przyprawa, która na masową skalę wykorzystywana jest na wschodzie, ponieważ stanowi nieodłączny element przyprawy curry. Warto również wiedzieć o tym, iż wykorzystuje się ją również do produkcji sosu Worcestershire oraz musztardy. Z uwagi na swoje zabarwienie kurkumę na bardzo szeroką skalę wykorzystuje się również jako naturalny barwnik. Przy jej pomocy można zabarwiać nie tylko sosy, ale również makarony i sery.

Kurkuma i jej zastosowanie w kosmetyce
Kurkuma jak zostało wspomniane powyżej, znalazła bardzo szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni i medycynie, ale również w kosmetyce. Przyprawę tę dodaje się obecnie do szminek, perfum oraz płukanek do włosów. Świeżą i zmieloną przyprawę można również dodać do samodzielnie przygotowywanych w domowym zaciszu kosmetyków. Wystarczy ją zmieszać z odrobiną śmietany lub jogurtu naturalnego, aplikując następnie na twarz. Dzięki temu można rozjaśnić skórne przebarwienia, wyrównując tym samym koloryt skóry.

Dodaj komentarz